Java

Het belangrijkste eiland van Indonesië is zeer dichtbevolkt. Er wonen zo’n 124 miljoen mensen op het eiland, dat slechts drie keer groter is dan Nederland. Daarmee is het net iets minder dichtbevolkt dan Bangladesh, maar het scheelt niet veel. Kortom, Java is druk, heel druk, vooral het gebied rond de Indonesische hoofdstad Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk.

Bandung ligt ten zuidoosten van Jakarta op een hoogte van 715 meter. Door deze hoge ligging is het klimaat er relatief koel. In de jaren ’30 werden er vele koloniale gebouwen in art-decostijl opgetrokken. Fraaie voorbeelden zijn de Jaarbeurs, de Sociëteit Concordia, het Grand Hotel Preanger en het Grand Hotel Savoy. Niet ver van Bandung ligt de nog werkzame vulkaan Tangkuban Prahu, die de vorm heeft van een omgekeerde boot. Er leidt een pad naar de kraterrand.

Yogyakarta wordt meestal kortweg “Yogya” genoemd en ligt centraal op Java. Tot de onafhankelijkheid was het de tijdelijke hoofdstad van de eenzijdig uitgeroepen republiek. De stad ligt in een uiterst vruchtbaar gebied dat beheerst wordt door uitgestrekte rijstvelden en plantages waar suikerriet en tabak worden verbouwd.
Yogyakarta is het culturele centrum van het eiland, waar volgens velen de beste batikstoffen vandaan komen. In de stad zelf is het paleis van de sultan – Kraton – een toeristische trekpleister. Het is een complex van gebouwen, markten, kantoren, scholen, musea en moskeeën. In feite een stad in de stad. De hoofdstraat van Yogya is de Malioboro, een lange winkelstraat waar alles te koop is.
Op 27 mei 2006 werd het gebied ten zuiden van Yogyakarta getroffen door een zware aardbeving. Daarbij kwamen bijna 6000 mensen om het leven.

De grootste attractie van Java ligt ten noordwesten van Yogyakarta, de Borobudur. Deze boeddhistische tempel werd gebouwd tussen 778 en 825. Het gigantische bouwwerk ligt op een heuvel en bestaat uit boven elkaar liggende terrassen. De eerste zijn vierkant en symboliseren de wereld. De bovenste terrassen zijn rond, dat is de wereld van de goden. Op die ronde terrassen staan zogeheten stoepa’s, opengewerkte torentjes met in het midden een beeld van Boeddha. Op het hoogste punt staat een grote stoepa.

Uit dezelfde tijd als de Borobudur stamt het tempelcomplex Te Prambanam, tussen Yogyakarta en Soerakarta. Het centrum is de Shiva-tempel waar het heldendicht van de Ramayana in reliëfs wordt verteld. Deze hoofdtempel werd omgeven door 249 bij-tempels, maar veel daarvan werden zwaar beschadigd door een aardbeving in de 16de eeuw.
Naar het oosten toe wordt het landschap van Java rotsachtiger, woester en droger. Daar ligt een groot natuurreservaat, het Bromo-Tengger Nationaal Park. Middelpunt is de vulkaan Bromo. Je waant je er nauwelijks in een tropisch land; de omgeving van de vulkaan is een kaal kraterlandschap dat meer aan de maan doet denken.

Ten noorden van de Bromo-vulkaan ligt Soerabaja, een havenstad. Mogelijk was Soerabaja in de koloniale tijd een plezierige plaats. Tegenwoordig is deze havenstad een industrie- en handelscentrum met meer dan drie miljoen inwoners. Het is daarmee de tweede stad van Indonesië. Net als Jakarta groeide Soerabaja aan omliggende plaatsen, zodat er een groot stedelijk gebied is ontstaan.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:
Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen ”


Neem contact met ons op voor meer informatie: UNIGLOBE Special Travel