Lombok en de Gili eilanden

In de jaren ’90 werd Lombok aangeprezen als “het nieuwe Bali”. Die ontwikkeling kwam tot stilstand door een religieus conflict op het eiland. In 2000 gingen christenen en moslims elkaar te lijf. Duizenden mensen vluchtten en toeristen bleven weg. De terroristische aanslagen op buureiland Bali hebben het toerisme naar Lombok ook geen goed gedaan.

Mataram is de hoofdstad van Lombok. Het ligt aan de oostkust en net ten noorden van de stad vind je de belangrijkste toeristenstranden, rond het plaatsje Senggigi. Na de onlusten van 2000 waren deze stranden vrijwel verlaten. Slechts heel langzaam krabbelt het gebied weer op. Twee kilometer ten zuiden van Senggigi staat een kleine hindoeïstische tempel, Pura Batu Bolong. De tempel ligt op een rots (batu) met een gat (bolong) erin. Op een uitstekende rotspunt staat de troon van Brahma, de god van de schepping.

Aan de zuidkust van Lombok ligt Kuta Beach, maar dit plaatsje en de stranden lijken in de verste verte niet op het Kuta van Bali. Het Lombokse Kuta is nog nauwelijks toeristisch ontwikkeld. Wel is ook dit een geliefde plek voor surfers.
In de buurt liggen enkele traditionele dorpen.

De Gili Islands zijn een eilandengroep die bestaat uit de eilanden Trawangan, Meno en Air. De eilanden hebben allemaal prachtige witte stranden en zijn omringd door helder water met mooie koraalriffen. Je kunt hier het gehele jaar door duiken. Het onderwaterleven zal duikers betoveren.

De Gili Islands liggen tussen Bali en Lombok. Een verblijf op de Gili eilanden is perfect te combineren met een ontdekkingsreis over deze eilanden.

De meest voor de hand liggende bezigheden tijdens een verblijf zijn duiken, snorkelen, vissen, watersporten, zwemmen en bovenal genieten van zon en strand. Je kunt het gehele jaar door duiken, maar de beste periode is van april t/m augustus. Terwijl het regenseizoen (december – maart)het beste seizoen is om manta’s te zien. In deze periode regent het voornamelijk ’s avonds op de Gili’s.

Hoewel je voor de natuur onder water naar Gili reist, is er boven water ook genoeg te zien. Overdag is het warm en dan is alles rustig, maar vroeg in de ochtend is de natuur prachtig. De opkomende zon is net goud en je ziet allerlei aparte en zeldzame vogels. Je loopt in anderhalf uur het eiland rond, een goed begin van de dag. Ben je niet zo’n vroege vogel, dan is een wandeling bij zonsondergang een goed alternatief. De sfeer op het eiland is erg relaxed. Er zijn geen auto’s, brommers of ander motorvoertuigen. Als je ergens naar toe wilt doe je dat lopend of je huurt voor een habbekrats een fiets. Je kunt ook met paard en wagen de boel gaan verkennen. Wel van te voren even een prijsafspraak maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Afdingen hoort er een beetje bij. Voor het huren van fietsen kun je uur- dag- en weekprijzen afspreken.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:
Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen ”


Neem contact met ons op voor meer informatie: UNIGLOBE Special Travel