Sumatra

Sumatra is het op een na grootste eiland van Indonesië met een oppervlakte van ruim 473.000 km² (bijna 12x Nederland). De noordelijke helft ligt ten westen van Maleisië, in het zuiden wordt het van Java gescheiden door de Straat Soenda. De hele westkust wordt beheerst door een vulkaanketen, het Barisangebergte. Vanuit de bergen stromen rivieren naar de laagvlaktes in het oosten, waardoor de oostkant van Sumatra vooral bestaat uit moerasgebieden.

De tropische regenwouden op Sumatra worden ernstig bedreigd door economische activiteiten. Veel bomen worden illegaal gekapt en ook worden bossen platgebrand om de grond geschikt te maken voor landbouw.
De belangrijkste toeristische bestemming – het Tobameer – ligt in het noordelijke deel van het Barisangebergte. Het is het grootste kratermeer ter wereld (1200 km²), met in het midden een eilandje – Samosir – met traditionele Batak-dorpjes. Je ziet er langwerpige huizen op palen, net als in de bergen rondom het Tobameer. In elk dorp scharrelen varkens rond, wat duidelijk maakt dat hier geen moslims wonen. Dit deel van Indonesië is nooit geïslamiseerd, de Europeanen hebben de Batakkers wel tot het christendom bekeerd.

Ten noorden van het Tobameer ligt Medan, waar gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School herinneren aan het koloniale verleden. Het Maimoon Paleis was het onderkomen van de sultan van Deli. Het is nu een museum met oude foto’s, schilderijen, meubels, wapens en de troon van de sultan. Het Gunung Leuser Nationaal Park ligt ten westen van Medan. Het is een prachtig oerwoudgebied, waar onder meer neushoornvogels, bladapen en enkele orang-oetans leven. Bij Bohorok is een rehabilitatiecentrum voor deze grote mensapen. De enorme bosbranden op Sumatra in de tweede helft van de jaren ’90 en de illegale houtkap hebben de leefomgeving van veel orang-oetans verwoest. In het Bukit Lawang centrum leren ze weer zelfstandig in de natuur te overleven. Behalve in Noord-Sumatra komen orang-oetans alleen op Borneo voor.

Het Tobameer is het bekendste kratermeer van Sumatra, maar er zijn er meer. Weliswaar kleiner, maar misschien ook wel mooier. Bij Bukittinggi in Midden-Sumatra ligt het Maninjaumeer, dat wordt omgeven door steile beboste hellingen. Het regenwoud loopt hier door tot aan de rand van het meer. Bukittinggi is gebouwd op steile berghellingen en is het culturele centrum van de Minangkabauers. Hun naam betekent “winnende buffel” en de daken van de huizen hier hebben de vorm van buffelhoorns. Dat heeft te maken met een oud verhaal, waarbij Javanen en Sumatranen een buffelgevecht hielden. De Javanen zetten een sterke buffel in, de Sumatranen een uitgehongerd kalf met dolken op zijn hoorns. Toen de twee dieren tegenover elkaar stonden ging het kalf meteen op de buffel af om te zogen. De dolken op zijn hoorns doodden vervolgens de Javaanse buffel.

Op 26 december 2004 haalde Sumatra het wereldnieuws: de noordelijke provincie Aceh werd zwaar getroffen door gigantische vloedgolven. Deze zogeheten tsunami’s waren het gevolg van een zeebeving voor de kust. De hoofdstad Banda Aceh werd vrijwel van de kaart geveegd. Deze ramp kostte bijna 170.000 Indonesiërs het leven.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:
Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen ”


Neem contact met ons op voor meer informatie: UNIGLOBE Special Travel